woensdag 29 mei 2013

te bestellen onderdelen ballenkanon + stuklijsten

omdat niet alles zelf geconstrueerd kan worden moeten er bepaalde onderdelen ook worden gekocht, zoals een servo, sensor en batterij. hieronder worden de onderdelen weergeven;

bron: http://www.antratek.nl/ping-ultrasonic-sensor

bron   : http://www.robotshop.com/futaba-s3004-standard-servo-1.html

 

bron: http://www.fonq.nl/product/duracell-plus-4-5v-batterij/36363/

stuklijst ballenkanon;

Conclusie stuklijst ballenkanon

In de weergave van de tabel zijn alle materialen benoemd, hierbij ook de prijs als dat van toepassing was. Voor de maak-onderdelen is steeds een materiaal gekozen met een zo laag mogelijk gewicht qua materiaal. Dit was belangrijk omdat in het PVE staat vermeld dat het ballenkanon maximaal 1 KG mag wegen.
 
stuklijst thrust
 

Conclusie stuklijst thrust

Uit de stuklijst kun je afleiden dat het thrust en stuur systeem een duur deel is van de hovercraft. Dit komt natuurlijk voornamelijk door de motor met accu en de besturing daarvan. Als je het in grotere hoeveelheden koopt is het dan waarschijnlijk ook goedkoper.
stuklijst lift
 



Conclusie stukslijst Lift


In de stukslijst lift zijn er een aantal prijzen onbekend, het uurloon is natuurlijk erg afhankelijk van de specialisatie van de werknemer en het algemene loon. Ook is het niet bekend wat boutjes, moertjes en schroeven kosten als je er grotere hoeveelheden van afneemt en is het moeilijk in te schatten hoeveel lijm er gebruikt zal worden bij de bouw. Op dit moment zijn er 3 hovercrafts te bouwen uit 1 potje lijm, maar het is heel goed mogelijk dat bij een serie er beter gelijmd kan worden, waardoor er minder lijm nodig is.
Verder is goed te zien dat de kosten qua motor laag zijn gehouden. Op de accu is wel geïnvesteerd, mede ook omdat het Zeeuwse land, waar de hovercraft gebruikt zal worden houd van degelijkheid. Hiervoor is een goede accu die wat langer mee gaat van belang, maar natuurlijk moet ook niet vergeten worden naar het gewicht te kijken.

 

schematisch tekeningen ballenkanon

om een duidelijk beeld te krijgen hoe ik het ballenakanon ga construeren heb ik schematische maattekeningen gemaakt om vervolgens van uit daar te gaan werken. de tekeningen zijn hieronder per onderdeel onder elkaar weergeven. ook is er een schematisch zij-aanzicht van het ballenkanon weergeven.








practicum arduino



De opdracht

Ontwerp en realiseer een LED-dimmer waarbij met de ene drukknop de LED in stapjes feller gaat branden en met een andere drukknop zachter gaat branden. Zorg voor een gebruikersvriendelijke bediening.

Wat staat ons te doen?

Als eerst hebben we een structuur opgezet, vervolgens zijn we te werk gegaan met een elektrisch schema. Die beide dingen worden later in het verslag getoond. Aan de hand van die twee onderdelen hebben we een software in elkaar gezet door middel van Arduino. De bedoeling was om met twee verschillende schakelaren een led te kunnen laten dimmen en feller later worden.


Elektrisch schema

Zoals al eerder vernoemd hebben we eerst een elektrisch schema opgesteld, dit is als het ware een makkelijke handleiding om later de gehele arduino te installeren en om vervolgens de software op te stellen. Het schema is hieronder weergeven;

  


Void loop diagram (hardware)

Na het opgestelde elektriciteits schema konden we een structuur opstellen of te wel een void loop diagram, dit gaat aan de hand van drie verschillende structuren. Het diagram is hieronder weergeven;

  


software

Het elektrisch schema hebben we zodanig nagebouwd op de Arduino Uno dat de led plus schakelaars het moeten doen. Nu moest het alleen nog gestuurd worden door de software, de software hebben we ontworpen aan de hand van voorbeelden hoe alleen en led zonder schakelaars gedimd kon worden. We zijn er uiteindelijk uitgekomen en de software is hieronder weergeven.
 
int led = 10;
int brightnes = 100 ;
int pushbuttenlow = 11 ;
int pushbuttenhigh = 12 ;
int fadeamount = 0 ;
int buttenstate1= 0 ;
int buttenstate2= 0 ;

void setup() {
  pinMode(led,OUTPUT);
  pinMode(pushbuttenlow,INPUT);
  pinMode(pushbuttenhigh,INPUT);
  Serial.begin(9600);
}
void loop() {

  analogWrite(led,brightnes);
  digitalRead(pushbuttenhigh);
  buttenstate1=digitalRead(pushbuttenhigh);
 if(buttenstate1==HIGH){
 Serial.print("high");

  if (brightnes <255)
  {
       fadeamount= fadeamount+10;
  }
  delay(300);
 }
 else
 {
    digitalRead(pushbuttenlow);
    buttenstate2=digitalRead(pushbuttenlow);
    if(buttenstate2==HIGH)
    {
    Serial.print("low");
         if(brightnes>10)  
         {
             fadeamount= fadeamount-10;
         }
         delay(300);
  }
  brightnes = brightnes + fadeamount;
 
}}


Uiteindelijk hebben we de opstelling ook moeten testen en gelukkig was het in orde, hieronder zit u een afbeelding van de geprogrammeerde Arduino Uno;

  

Toelichting

Ook stond in de opdracht om het gebruik makkelijk te houden, dit hebben we gedaan door de drukschakelaars ver genoeg uit elkaar te plaatsten zodat er genoeg ruimte is om de schakelaar te gebruiken, ook staat de LED centraal zodat die goed opvalt.

Conclusie

In het begin leek het moeilijker dan dat het was, maar door de stappen die we van te voren hadden uitgevoerd was het een stuk makkelijker. Het heeft ons beide weer nieuwe kennis vergaard over het gebruik van Arduino. Hopelijk zal dit ook weer van pas komen in ons ontwerpproject.